wtorek, 31 stycznia 2012

Cytryna na ratunek!

W swojej nowej książce "The Lemon Juice Diet" autorka Theresa Cheung pisze, że powodem naszych porażek podczas stosowania różnego rodzaju diet jest nieprawidłowa praca układu trawiennego - i że większość diet wręcz ten stan pogarsza. Cheung twierdzi, że włączenie cytryny do naszego jadłospisu - soku i skórki - spowoduje przyspieszenie przemiany materii i dodatkowo, zdrowe odżywianie i ćwiczenia pomogą w utracie zbędnych kilogramów.
"Badania wykazują, że nieprawidłowa przemiana materii niemalże uniemożliwia utratę wagi" mówi Cheung. "Problem polega na tym, że zła przemiana materii może spowodować uniemożliwienie dostarczenia organizmowi składników odżywczych, które przyspieszają spalanie tłuszczu i jednocześnie może powodować zbieranie się w organizmie toksyn powodujących uczucie ociężałości i depresje"
Dalej mówi też o tym, że bez względu na to jak bardzo otyli jesteśmy, jeżeli organizm nie otrzymuje odpowiednich składników odżywczych to cały czas myśli, że jest niedożywiony co powoduje uczucie głodu, kiedy tak naprawdę głodni być nie powinniśmy.
Odpowiedzią na ten problem jest cytryna.

Cytryna zawiera największe wśród owoców stężenie kwasu cytrynowego (około 7-8%), który wchodząc w reakcje z innymi kwasami i enzymami stymuluje soki żołądkowe zapewniając zdrowe i bezproblemowe trawienie.

Pektyna zawarta w skórce z cytryny natomiast jest doskonałym źródłem błonnika, który podczas procesu trawienia zamienia się w kleisty żel, który zapobiega zbyt szybkiemu wchłanianiu przez organizm cukrów.
Wyniki badań opublikowanych przez Amerykański College Żywienia wykazały, że ta sama pektyna powoduje uczucie sytości do 4 godzin po jedzeniu.

Cytryna jest również jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, która to nie tylko zapobiega i pomaga w zwalczaniu przeziębień, ale również jak wykazały badania przeprowadzone na Uniwersytecie Stanowym w Arizonie ludzie spożywający owoce i warzywa bogate w witaminę C mają sprawniejszy system trawienny, a co za tym idzie łatwiej jest im schudnąć.
Dodatkowo wysoka kwasowość soku z cytryny pomaga we wchłanianiu przez organizm wapnia, który następnie przechowywany jest w komórkach tłuszczowych. Badania te wykazały, że im więcej wapnia w komórkach tłuszczowych, tym więcej tłuszczu one spalają.



Wygląda na to, że skromna cytryna może być potężnym środkiem pomocniczym w walce z nadwagą.


Wypijaj szklankę ciepłej wody z sokiem cytryny dziennie przed śniadaniem aby pobudzić układ trawienny do pracy. Dodawaj sok z cytryny do przyrządzania wszystkich posiłków i używaj skórkę z cytryny w sałatkach, do przyprawiania ryby i kurczaka.

2 komentarze:

  1. Wiem że cytrna ma moc ale nie są dziłam ze aż tak.
    Masz przepis jak gotować i przyrządzać z cytryną potrawy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Lody bananowe nie są syn free, owoce miksowane maja SYN.

    OdpowiedzUsuń